Anasayfa / Genel / Ikınmak Zararlı mı?

Ikınmak Zararlı mı?

Toplumda hiç şüphesiz her 3 kişiden 2’si tuvalette dışkılama ihtiyacını giderdiği esnada ıkınmaktadır. Çünkü ıkınmanın çeşitli makat hastalıklarına yol açtığından habersizdir ve bu hareketi tamamen bilinçsiz yapmaktadır. Makat hastalıklarından uzak durmak için ideal dışkılama 2 dakikayı geçmemelidir ve dışkı tamamen kendisi çıkmalıdır. Dışkı çıkmıyorsa ıkınarak çıkartmaya gayret edilmemelidir. Bazı insanlar tuvalete giderken yanlarında cep telefonu, tablet, kitap veya gazete gibi araçlar götürerek tuvalette uzun kalmayı sağlamakta ve bu süre içerisinde farkında olmadan ıkınmakta ya da uzun süre dışkılama pozisyonunda oturduğu için makat kaslarına basınç uygulamaktadır. Bu uygulanan basınç veya ıkınma sonucunda ise hemoroid (basur), makat çatlağı (anal fissür), anal hematom (makatta pıhtı toplanması) gibi rahatsızlıkların oluşumuna yol açabilmektedir.

ikinmak-zararlimidir

Kabız Olunca Ikınmak Zararlı mıdır?
Elden geldiği kadarıyla kabız kalmamaya gayret edilmelidir. Çünkü kabızlık yani tıbbi ismiyle konstipasyon meydana gelmediği sürece insanlar çok fazla ıkınma gereksinimi duymamaktadır. Kabız olan ya da olayan hiç kimse, hiç bir durumda dışkılama esnasınd ıkınmamalıdır. Böyle bir alışkanlığı var ise derhal terketmelidir. Çünkü makat hastalıklarının meydana gelmesinde rol oynayan en büyük sebep kabızlıktır ve bu hastalıklara kabızlıktan dolayı maruz kalan kişilerin oranı %95’tir. Diğer %5’lik kısım ise ıkınma dışında sebeplerden dolayı oluşmaktadır. Kabızlık ve beraberinde getirdiği ıkınma sonucunda meydana gelen ve toplumda en sık karşılaşılan makat hastalığı basur yani tıpta ki ismiyle hemoroid’tir. Halk arasında basur dışında hemoroit olarakta ifade edilir. Anadoluda mayasıl ismi de verilir fakat aslında mayasıl makat kaşıntısı yani anal dermatit problemidir. Şimdi kabızlık ve ıkınma sonucunda ortaya çıkan hastalıkları sırasıyla kısaca tanıyalım.

Hemoroid (Basur)
Günümüzde kadın veya erkek ayırımı olmadan bir çok insanda bulunan bir makat hastalığıdır. Tabi belli dereceleri olduğundan herkesin hemoroid boyutu aynı değildir. Basur iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. Sıklıkla iç hemoroid ile karşılaşılır. Meydana gelmesinde ki en sık sebep az önce de belirttiğimiz gibi kabızlık ve ıkınmadır. Çünkü kişi ıkınma sarfettiğinde anüste meydana gelen basınç ile bu bölgede bulunan toplardamarlar genişlemeye maruz kalmaktadır. Bu durumu tıpkı varis rahatsızlığına benzetebiliriz, bilindiği gibi varis hastalığıda sürekli ayakta veya oturarak çalışma doğrultusunda toplardamarların içerisinde bulunan kapakçıkların bozulması ve genişlemesi ile meydana gelmektedir. Basur rahatsızlığında toplardamarların gevşemesinin dışında makat kasları da gevşemektedir. Toplardamarlar gevşeme gösterdikçe, kaslar baskı altında kalmakta ve gevşemektedir. Böylece makat dışına çıkarak meme oluşumuna yol açmaktadır.

Tuvalet ihtiyacının giderilmesi sırasında dışkının meme ile temas etmesi ile birlikte meme tahriş olmakta ve kanama meydana gelmektedir. Çoğunlukla dışkılama sonrasında oluşan bu kanama ağrısızdır ve sızıdır. Bu tarz şikayeti olan kişiler 7-10 gün içerisinde herhangi bir düzelme olmazsa mutlaka bir proktoloji uzmanına başvurarak , tavsiyeler doğrultusunda gerekenleri yapmakta veya basur derecesi ilerlediyse tedavi olmalıdır. Basur ve tedavisi hakkında ki daha detaylı bilgilere hazırlamış olduğumuz diğer sayfamızdan ulaşabilirsiniz http://www.makatcatlagi.net/basur-hemoroid-nedir-neden-olur-ve-tedavisi

Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması)
Basur hakkında toplumda yanlışta olsa az çok bilinen bazı şeyler vardır fakat anal hematom hakkında neredeyse hiç bir bilgi yoktur. Hatta bu sorunla karşı karşıya kalan kişiler ya da çevreleri basur olduğu düşünür. Anal hematomun Türkçe karşılığı makatta pıhtı toplanmasıdır. Makatta ciddi bir ağrı meydana gelmesine sebep olur. Yine dışkılama sırasında sarfedilen ıkınma doğrultusunda makat bölgesinde ki ince damarlar patlamaya maruz kalarak kanamaya neden olur, kanama dokuya sızarak kanın basınç oranına göre devam etmek durumundadır. Cilt altına toplanan kan pıhtılaşarak, şişlik oluşumuna yol açar. Az önce de belirttiğimiz gibi şiddetli bir ağrı söz konusu olur, ağrının yanı sıra ise şişlik meydana gelir. Bu şişlik mercimek tanesi kadar olabildiği gibi, portakal büyüklüğünde de olabilir. Bu rahatsızlık diğer makat hastalıklarına göre daha kolay tedavi edilir ve hatta kendi kendine geçme imkanı vardır. Fakat günler sürebileceğinden ağrılara dayanmanız gerekebilir. Eğer ağrı ve benzeri gibi şikayetlerle yakınmak istemiyorsanız tedavisi 5 dakika kadar kısa bir sürede gerçekleştirilebilmektedir.

Makat Çatlağı
Sitemizinde ana konusu olan makat çatlağı da %95 ihtimalle kabızlık ve ıkınma sonucunda ortaya çıkan bir sorundur. Kabız kalan kişinin sarfettiği ıkınma sonucunda sert ve kalın çıkan dışkı anüs kenarında cam ciziği benzeri küçük bir çizik oluşumuna sebep olabilmektedir. Bu küçük çizik dayanılmayacak derecede ağrı şikayeti oluşturabilir. İlk 10 gün ameliyatsız, krem ve ilaçla tedavisi mümkün olabilmektedir. Fakat her hastalıkta olduğu gibi boşvermeyip, ciddiye alınarak muayene olunmalıdır. Muayeneyi kesinlikle herhangi bir hekime değil genel cerrahi uzmanına yaptırmalı, mümkünse proktoloji konusunda uzman bir hekime başvurmalısınız.

Makat Hastalığında Doğru Teşhis Önemlidir
Makat hastalıklarının meydana gelmesinde ortak sebepler olduğu gibi, şikayetlerinde de ortak maddeler mevcuttur. Bu bölgenizde yaşamakta olduğunuz sıkıntı için çevrenize danıştığınızda size direk olarak basur olduğunuzu söyleyecek ve hatta tedaviye yönelik fikirler sunacaktır. Fakat sıraladığımız gibi bir çok makat hastalığı mevcuttur ve bunun teşhisini kendi kendinize koymamalı, bu konuda uzman bir doktora başvurmalısınız. Çünkü yanlış teşhis ile yapılacak yanlış müdahaleler sonucunda hastalığınızın ilerlemesine ve daha çok ızdırap çekmenize sebebiyet verebilirsiniz.

Muayene Olmamakta ki En Büyük Sebep; Utanma Sorunudur
Rahatsızlıkların meydana geldiği bölge itibariyle kişiler utanarak muayene olmaktan kaçmakta ve çözümü internet ya da çevrelerinde aramaktadırlar. Fakat maalesef bu rahatsızlıkların bitkisel ya da bilimsel ilaçlarla tedavisi pek mümkün değildir. Eğer çok fazla ilerleme sarfetmediyse belki kremlerle iyileştirilebilir, fakat kronikleştiyse bu mümkün olmamaktadır. Eğer kadınsanız ve erkek doktora gitmekten çekiniyorsanız idea klinik Bakırköy kliniğinde görev yapmakta olan kadın genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher ŞİRİN’i tercih edebilirsiniz.

Utanma probleminiz yoksa, muayene ve tedavi olmak istiyorsanız Türkiye’nin 4 büyük ilinde bulunan 6 şubemizden size en yakın olan klinik için randevu alarak, muayene olabilir ve tedavinizi yaptırabilirsiniz.