Anasayfa / Anal Fissür / Nasıl Beslenilmeli ?

Nasıl Beslenilmeli ?

Bir çok sağlık problemi beslenmeyle alakalı olabilir. Gerekli tedbirler alınıp ihmal edilmediğinde insanlar bu rahatsızlıklardan korunabilmektedir. Ancak önlem alınmadığı taktirde rahatsızlıklar baş gösterdiyse geç olduğu anlamına gelmez, gereken tedbirler alındığı taktirde önüne geçilebilir. Makat hastalıkları içinde bu söylediklerimiz geçerli olup, makat bölgesinde yaşanan sıkıntılar içinde doğru ve düzenli beslenmeye önem vermek gerekmektedir.

makat-catlagi-nasil-beslenmeli

Bahsettiğimiz makat hastalıklarından biride konumuz olan makat çatlağıdır. Makatta çatlak hastalığının önüne geçebilmek için kabızlık problemine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu alınacak olan tedbir hastalığın meydana gelmesinde, tedavisinde ve ilerlemesinde oldukça önem arz etmektedir. Hastalığın kronikleşmesini engellemek ve hastalığın içerisinde olduğu dönemi rahat geçirebilmek adına beslenme alışkanlığı edinilmelidir.

Anal fissür (makat çatlağı) rahatsızlığına maruz kalan insanlar yoğun olarak dışkı yumuşatmayı sağlayan ilaçlar kullanmaktadır. Aslında ilaç yerine dışkılamayı kolaylaştırmak için diyet yapmak daha doğru bir seçenektir. Ayrıca genetik bir durum da olabilen kabızlık için aileler çocuklarına küçük yaşta bağırsak alışkanlıkları oluşması için dikkat etmelidirler.

Makat Çatlağı (Anal fissür) Olanlar Nasıl Beslenmeli ?

Bol miktarda posalı ve lifli gıdalar ile meyve, sebze tüketilmelidir.
Günde minimum 2 litre su tüketilmelidir.
Kuru erik, kuru kayısı, kuru incir tüketmek dışkıyı yumuşatmayı sağlar.
Tahıl, baklagil, sebze ve meyve dengeli bir şekilde tüketildiğinde kabızlığı engellemektedir.

Diğer yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi kabızlık makat çatlağı, anal hematom ve basur gibi rahatsızlıkların temel sebebidir. Günlük olarak düzenli beslenip, en az 30 dakika kadar yürüyüş yapan insanların bağırsak eğitimleri oluşacaktır.

Bunların yanı sıra tuvalet kullanımı ve tuvalet ihtiyacı ertelememe gibi alışkanlıklarda son derece önemlidir. Dışkılama için tuvalete girildiğinde çok kısa sürede çıkılmalı, ıkınılmamalıdır. Tuvalete giderken yanınızda götüreceğiniz cep telefonu, kitap, gazete, dergi veya tablet gibi araçlar tuvalette daha fazla durmanızı ve ıkınmanızı sağlayacağından son derece dikkat edilmesi gereken bir faktördür. Ayrıca bir çok insan titizlikten dolayı evinden başka yerde tuvalet ihtiyacını gerçekleştirmek istemediğinden erteleme gereği duyar. Fakat bu sürekli olan ertelemelerde kabızlık meydana gelebileceğinden dolayı hastalıkla karşı karşıya kalma riskini artırmaktadır. Uzmanlar tarafından tuvalet ihtiyacının günde bir kez ve kahvaltıdan sonra yapılması tavsiye edilmektedir.

Makat çatlağına en büyük sebep kabızlık desekte bunun dışında bir kaç etkin sebebide bulunmaktadır. Bunlara göz atmak için makat çatlağı sebepleri yazımızı inceleyebilirsiniz.