Anasayfa / Genel / Basur / Hemoroid Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

Basur / Hemoroid Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

Sayfa İçeriği

Toplumda bir çok insanda karşılaşılan makat hastalıklarından biri de şüphesiz en sık görülen basur yani tıpta ki ismiyle hemoroid rahatsızlığıdır. Genellikle 15-16 yaşından büyük tüm insanlarda görülen basur, her iki cinsiyette de meydana gelebilir.

basur-neden-olur

Makat çatlağı rahatsızlığının ortaya çıkmasında rol oynayan kabızlık, basur hastalığının da oluşumunda ki en büyük etkendir. Kabızlık yaşayan bireyin tuvalet ihtiyacı sırasında ıkınması anüs bölgesinde ki damarların basınca uğraması sebebiyle doku hasarı oluşmasına ve basurun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Aynı durum normal doğum yapan anne adaylarının doğum sırasında sarfettikleri ıkınma ile de görülebilmektedir.

Hemoroid iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. Toplumda en sık görülen türü iç hemoroidtir. Bu da kendi içerisinde 1.2.3. ve 4. derece olmak üzere 4’e ayrılır. 1. en hafif, 4. ise en fazla ilerleme göstermiş tipidir.

Hemoroid (Basur) Neden Olur?

Az önce de belirttiğimiz gibi toplumda en sık görülen iç basurdur. Anüsün iç kısmında ki toplardamarların etrafında ki dokunun ıkınmaktan, ağır kaldırmaktan veya fazla kilolardan dolayı basınca uğrayarak gevşeme göstermesi ile oluşmaktadır. Gevşeme gösteren dokunun içi kirli kan ile dolduğundan zamanla gerekli tedbir alınmayarak hala ihmalkar davranışlar gösterildiği taktirde ilerleme göstererek hacimsel olarak büyümektedir. Belli bir süreç sonrası meydana gelen basur memesi bu ihmalkar davranışlar doğrultusunda sürekli büyüme göstermekte, hastanın şikayetlerinin de artış göstermesine sebep olmaktadır.

İnsanların gerek beslenme, gerekse tuvalet alışkanlıklarının düzensiz ve bozuk olmasından dolayı meydana gelen kabızlık, makat hastalıklarının bir çoğunun meydana gelmesinde etkin bir şekilde rol oynamaktadır. Basurun meydana gelmesinde farklı sebepler olsa da %95 oranında kabızlık ve ıkınma sorunundan görülmektedir denilebilir. Kabızlık bireyler tarafından ciddi bir sorun olarak görülmez ve ıkınmanın hiç bir zararı yok diye düşünebilir. Fakat bu sorunların bu tarz hastalıklara yol açtığı bilinmeli ve gereken önlem alınmalıdır.

Kuru gıdaların tüketilmesi, suyun az tüketilmesi, lifli gıdaların tüketilmemesi veya yetersiz kalması gibi durumlardan meydana gelebilen kabızlık, aynı zaman da tuvalet seçme alışkanlığından dolayı da görülebilmektedir. Bir çok insan aşırı titiz davrandığından dolayı dışkılama ihtiyacı geldiğinde eve gidene kadar ertelemekte, bulunduğu iş yeri, avm ya da benzeri yerde tuvalet ihtiyacını gidermemektedir. Bağırsaklar böyle bir durumda tembelliğe alıştırılmakta ve kabızlık ortaya çıkmaktadır.

İç Basur Belirtileri
Kanama : İç basur meydana geldiğinde ilk belirti ve şikayeti kanama olmasıdır. Bu kanama dışkılama esnasında meydana gelmektedir. Basur ağrı yapan bir sorun değildir, yalnızca 3. ve 4. dereceye ulaştığında dışarıda kalan basur memesi, makat kasları arasında sıkıştığında ağrı şikayeti meydana getirmektedir. Basur memesinin makat kasları arasında sıkışması durumuna tromboze hemoroid yani basur boğulması ismi verilmektedir.

Tromboze hemoroid durumu söz konusu olduğunda oluşan ağrı, içine oturulabilecek ve yakmayacak derecede ki sıcak suyun bir lehene doldurulması ve içine oturulması ile giderilebilir. Günlük olarak istenildiği kadar yapılabilir, herhangi bir sakıncası yoktur. Ağrının söz konusu olmaması için yine kabızlığa önlem alınmalı ve dışkılama esnasında asla ıkınma sarfedilmemelidir.

Eğer bu ağrı dışkılama esnasında ve sonrasında yanmayla karışık hissediliyorsa muhtemelen sitemizin konusu olan makat çatlağı rahatsızlığına da maruz kalmış olabilirsiniz.

Makat hastalıklarında ki en önemli unsur, hastaların kendi kendine direk basur teşhisi koymaması uzman bir hekime muayene olarak hastalığın doğru tanısını koymasını sağlamaktır.

Basur Nasıl Geçer?

Bu rahatsızlığın maalesef kendi kendine ya da evde yapılacak yöntemlerle tamamen iyileşebilmesi mümkün değildir. İyileşmesi için uzman bir doktora gidilmesi ve tedavi olunması gerekmektedir. Tedavi olduktan sonra ise kesinlikle kabızlık sorunuyla karşılaşılmamalı özellikle de dışkılama esnasında ıkınma sarfedilmemelidir.

Basur İçin Hangi Doktora / Bölüme Gitmek Gerekir?
Rahatsızlıkla karşılaşan insanlar her ne kadar utansa veya çekinsede muayene olmak zorundadır. Basur gerekli tedbirler alındığında şikayetleri her ne kadar azaltılabilsede, üst kısımda belirttiğimiz üzere evde kişilerin kendi kendine uyguladığı yöntemlerle tamamen iyileşemez.

Rahatsızlığın muayenesi ve tedavisi için proktoloji (makat hastalıkları) bölümüne başvurulmalıdır. Eğer bulunulan yerde yoksa ve mümkün değilse, genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.

Utanma ve çekinme sorunu olan bayan hastalar, İstanbul / Bakırköy Idea Kliniğinde görev yapmakta olan proktoloji uzmanı Op. Dr. Seher ŞİRİN için randevu alabilirler.

IDEA Klinik Basur Tedavi Merkezi

İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa da olmak üzere toplamda 6 kliniğimizde konusunda tecrübeli proktoloji uzmanları hizmet vermektedirler.

Kliniklerimizde basur hastalığının tedavisi için ameliyatsız yöntemler uygulanmakta olup 10-15 dakika içerisinde gerçekleştirilmektedir.

http://www.basurklinigi.com/basur-neden-olur/
http://www.basurdoktoru.com/basur-neden-olur