Anasayfa / Anal Fissür / L.i.S Ameliyatı Nedir

L.i.S Ameliyatı Nedir

Sayfa İçeriği

Lis ameliyatı Lateral İnternal Sfinkterotomi kelimelerinin baş harfleriyle oluşturulmuş bir kısaltmadır. Türkçesi yan taraftan (lateral) içteki (internal) kası kesmek (sfinkterotomi) olarak çevrilebilir. Yani anüsün yan tarafından girilir iç kısımdaki anüsü sıkan kas kesilir. Makat çatlağı hastalığının tedavisinde yapılan neredeyse tek ameliyattır.

Neredeyse tek diyebiliriz çünkü geçmişte yapılan çatlağı çıkarma (fissürektomi) ameliyatından sonra tekrar ihtimali %95 ler düzeyinde olduğu için artık yapılmamaktadır. Oldukça başarılıdır ve tekrar ihtimali %1 civarıdır. Günümüzde yapılan çatlak ameliyatlarının nerdeyse tamamı LİS ile yapılmaktadır. Lazer ameliyatı gibi hastayı yönlendirecek isimler kullanılsa da bunlar tamamen hastayı ikna etme çabalarıdır çünkü yapılması gereken işlem tektir. Çatlağın iyileşmesini engelleyen kasın kesilmesidir.

lis-ameliyati-nasil-yapilir

Lis Ameliyatı Çeşitleri;
Kapalı ve açık olarak iki Şekilde yapılmaktadır.
Aslında doku içinde yapılan işlem aynıdır ancak kapalı yöntemde 1-1.5 cm deri kesilirken açık yöntemde 3-4 geri kesilmektedir.
Açık kapalı Lis farkları şunlardır;

Açık Lis                                            Kapalı Lis
Ağrı fazla olur                                   Ağrı minimaldir
İltihap riski fazladır                          Düşüktür
İyileşme 2-3 haftadır                       3-4 gündür
İşe dönüş gecikir                             Aynı gün işe gidilebilir
Deformasyon belirgindir                 Fark edilmeyecek düzeydedir
Kanama olabilir                                Kanama yok diyecek kadar azdır
Dikiş atmak gerekir                          Dikiş gerekmez
Narkozla yapılır                                 2 cm yeri uyuşturmak yeterlidir
Tampon koymak gerekebilir          Gereksizdir

Lis Ameliyatı Yan Etkileri

Gaz kaçırma; Çok seyrek görülen bir sorundur, binde bir oranında kalıcı olabilmektedir. Daha çok öksürüp hapşırırken gaz kaçırılır. Seyrek ama ciddi bir yan etkidir.
Dışkı kaçırma; Yaklaşık aynı sıklıkta görülür. Dışkı kontrolünün tamamen yok olduğu durum yok diyecek kadar azdır ancak kirlenme şeklinde dışkı kaçağı olur. Hasta sürekli iç çamaşırının kirlendiğini fark eder. İlk birkaç ayda düzelme ihtimali vardır ancak yine binde bir kadarı kalıcıdır. Kalıcı olanlarda şikayetler yaş ilerledikçe artabilir çünkü ileri yaşlarda kaslar doğal olarak ta güçsüzleşir.

Lis Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yukarıda bahsedildiği gibi deri kesilip kasa ulaşılır kas kesilir. Kesme işlemi lazer, elektro koter veya radyo frekansla yapılabilir. Aralarında çok belirgin fark yoktur ancak radyo frekansta doku hasarı daha az olduğu için tercih edilebilir.

Dışkı Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastanın sosyal yaşamını etkileyecek düzeyde değilse kigel manevrası önerilir. Kaçak çok fazlaysa operasyonda kesilen kas yeniden dikilir veya nakil yapılır.
Tüm bu yan etkileri yaşamamak için botulinum enjeksiyonu ile tedavi daha doğrudur. Tecrübeli ellerde botulinum enjeksiyonu ile makat çatlağı tedavisinin başarısı cerrahiye yakındır.